Na úvod si položíme otázku co vlastně je káva? Pro její tmavou barvu a účinky ji dříve lidé považovali za ďáblův vynález. Dnes se musíme tomuto přirovnání usmívat, protože v současné době ji naopak labužníci a vyznavači kávy považují za nápoj téměř božský. Kávu pijeme většinou pro její povzbuzující účinky, ale mnohokrát bývá také příležitostí k milému setkání a posezení s přáteli nebo k odpočinku v příjemném prostředí kavárny.
Zkusíme se dnes výjimečně nad šálkem lahodné voňavé kávy zamyslet nad tím, jak vlastně vzniká tento hnědý, vonící prášek, odkud a z jakých dálek se bere? Co všechno předchází tomu, než se jako nápoj dostane na náš stůl. Pokusíme si zodpovědět mnohé otázky, povíme si jak a kde se káva pěstuje, sklízí a zpracovává a také to, jakým způsobem ovlivňuje pražení a mletí její výslednou chuť. Nuže, vzhůru za poznáním, aneb "trocha teorie nikoho nezabije".